• WTV Alphen

 • Vogezen, dag 2 route B

  Deze route is bedoeld voor de WTV-leden die lekker willen klimmen met 5 beklimmingen. De totale route is 125km lang met 2616 hoogtemeters. De routes kun je hier bekijken. (GPX files staan op de overzichtspagina)

 • Vandaag starten we met een rustige afdaling richting Cornimont. Leuk weetje is dat we na 1,5km vanaf het hotel het parcours van de 7 etappe van de komende tour de France op rijden. We volgen het parcours tot in Cornimont waar we afscheid nemen van de WTV renners die route A gaan rijden. Wij volgen het parcours van de Tour de France nog verder en beginnen aan onze eerste klim, Col du Ménil (4km, 121hm, 3% gem.). In de tour is hij niet eens opgenomen in het bergklassement, maar wij tellen hem gewoon mee. Ideaal klim om weer even de benen op spanning te zetten.
  Als we boven zijn dan dalen we richting Le Thillot. Neem de afdaling goed in je op, want deze beklimmen we later vandaag op de terug weg naar het hotel. In Le Thillot begint onze volgende uitdaging, Ballon de Servance (13,6km, 662hm, 4,9% gem.). De renners in de Tour de France volgen hier een langere route richting de Planche des Belle Filles, maar wij nemen de korte route. Ballon de Servance zelf staat bekend als een prachtige, gelijklopende klim over smalle, maar verkeersluwe wegen. Voor iedereen goed te doen. LET OP! De afdaling van de Ballon de Servance gaat de eerste 5 km over een smalle weg met los grind, bladeren, taken en naalden op het wegdek! Gevaar is hier extra aanwezig, matig je snelheid op deze afdaling.
  Nog voor we helemaal onder aan de afdaling zijn krijgen we een afslag naar de Planches des Belles Filles (6km, 501hm, 8,5% gem.). Hier pikken we de route van 7de etappe van de Tour de France weer op, zij finishen die etappe op de Planches des Belles Filles. Laat je niet van de wijs brengen door het gemiddelde, er zitten stevige stukjes in de klim van tot 20%! Wie is er in staat om de tijd, 16m10sec (21,9km/h gem.) van Pogacar in de Tour van 2020 te verslaan? Voor degene die het echt bij willen houden. De start is bij het verkeersbord aan de voet en boven op de parkeerplaats staat een bord bij de finish van de tijdrit. Succes! Kom jij in het rijtje van winnaars op de Planches des Belles Filles: Froome, Nibali, Aru, Theuns, Pogacar en ..........
  De laatste 1 km naar de top gaat over een gravelweg. Deze zit niet in de standaard route, maar moeten we ter plaatsen kijken of het verantwoord is op deze op te rijden voor de liefhebbers. Vergeet niet dat je dan ook moet dalen op een gravelweg.
  De renners in de Tour zijn klaar als ze boven zijn, maar wij dalen de Planches des Belles Filles ook weer af om via wat kleine hobbeltjes naar de start in Giromagny van onze volgende klim te rijden, Ballon d'Alsace (16,5km, 701hm, 4,2% gem.). Wederom een heel gelijkmatige klim, maar dit maal over een brede en goede asfaltweg. Qua verkeer zal het hier iets drukker zijn dan we tot op heden gewend zijn. Om ook onze historische kennis van de Tour de France wat te vergroten, Ballon d'Alsace was op 10 juli 1905 de eerste col die ooit werd beklommen in de Tour de France. René Pottier was de enige renner die fietsend boven kwam! (hopelijk lukt het ons ook) Als aandenken hieraan staat op de top een monument ter ere van René. Maar er is meer geschiedenis geschreven op deze Ballon d'Alsace. Eddy Merckx ontbond bij zijn eerste deelname in 1969 zijn duivels en won zijn eerste etappe met finish op de Ballon d'Alsace. Hij legde daar de basis voor zijn eerste Tour overwinning en won tevens de bolletjes en de groene trui in die Tour. In 2005, 100 jaar na de eerste passage kwam de Tour weer langs. Michael Rasmussen kwam als eerste boven en won de etappe na een solo van 76 km. Inmiddels weten we hoe hij dit voor elkaar kreeg. Genoeg geschiedenis! We gaan weer dalen naar Bussang, waar de WTV leden die de A route rijden weer direct een Col op rijden, dalen wij verder terug naar Le Thillot. We gaan nu de Col du Ménil (6,5km, 137hm, 2% gem.) weer op rijden, alleen dan van de zijde die we vanochtend zijn afgedaald. De klim wordt nooit steil, waardoor deze op het eind van de dag nog goed te doen is. Als we de top voor de tweede keer ronden vandaag, gaan we een kort stukje dalen naar Cornimont. Vanaf hier blijft de weg rustig (2% gem.) omhoog lopen naar het hotel. Deze tellen we niet mee in ons klassement, maar telt wel mee in de benen!

  In Cornimont kunnen degene die nog wat over hebben ook nog een ommetje maken naar het hotel via Brabant! Col du Brabant (5,8km, 370hm, 6,4% gem.) wel te verstaan. Doordat hij rustig begint zijn de laatst vier kilometers nog best pittig met gemiddelde van ruim boven de 7%. Maar dit is de laatste klim, dus de laatste restjes energie mogen opgebruikt worden. Na de top rest enkel nog een afdaling naar ons hotel!

 • Klik hier op terug naar het overzicht te gaan.