• WTV Alphen

 • Vogezen, dag 1 route B

  Deze route is bedoeld voor de WTV-leden die lekker willen klimmen met 3 beklimmingen. De totale route is 90km lang met 1940 hoogtemeters. De routes kun je hier bekijken. (GPX files staan op de overzichtspagina)

 • Eindelijk is het zover! We gaan beginnen aan onze fietsvakantie in de Vogezen. We beginnen vandaag direct vanaf het hotel met onze eerste klim Col de la Schlucht (15.8km, 535hm, 3.4% gem.). En de eerste 2 kilometer van de klim hebben we al cadeau gekregen. Blijft er nog ruim 13 km over tot de top. Zeker in het begin stijgt de weg rustig en kunnen we wennen aan het klimmen. Het venijn van de klim zit na een korte afdaling, de twee daaropvolgende kilometers zijn de zwaarste van de klim. In 2005 werd de Col de la Schlucht vanaf de ander zijde beklommen in de 8ste etappe van de Tour de France. Pieter Weening sprong in het begin van de klim weg bij zijn medevluchters en werd net voor de top bijgehaald door Andreas Klöden. Samen reden ze de afdaling naar Gérardmer met een maximale voorsprong van 15 sec. op het peloton. Het werd een millimeter sprint die Pieter Weening uiteindelijk won met een verschil van 9,6mm!
  De afdaling van Col de la Schlucht geeft kort na de top, mooie uitzichten over het dal waar we dadelijk aan onze volgende klim gaan beginnen. In Munster zijn we beneden in het dal en rijden we naar Metzeral waar onze volgen de klim Col de Platzerwasel (10km, 707hm, 7.1% gem.) begint. Vergis je niet, ook door het dal op weg naar de Col de Platzerwasel blijft de weg omhoog lopen. De start van de Col de Platzerwasel is rustig, maar na een km of 3 (na het dorpje Sondernach) zakt het stijgingspercentage nauwelijks meer onder de 6% en start de klim echt. De laatste twee kilometer zitten gemiddeld zelfs op 10%. Zorg dus dat je nog wat over houdt voor het eind! Als je het bord van Col de Platzerwasel bent gepasseerd kun je het beste nog een kleine 3 km doorrijden. Iets verder op moet je namelijk nog een kleine kilometer klimmen voordat je op Le Breitfirst boven bent. Daar kun je daadwerkelijk aan de afdaling beginnen. Alberto Contador heeft in de 10e etappe van de Tour de France 2014 met een gebroken scheenbeen de Col de Platzerwasel beklommen. Hij brak zijn scheenbeen bij een val in de afdaling van de voorafgaande klim de Col du Petit Ballon. Als hij het al kan met een gebroken scheenbeen, dan..... 
  De afdaling is maar kort, omdat we op hoogte blijven (ten zij je al naar het hotel wilt). We willen namelijk nog een top die niet mag ontbreken toevoegen aan ons lijstje, Col du Grand Ballon via de Route des Crêtes (bergkamroute). De Route des Crêtes is een weg die voor de eerste wereldoorlog is aangelegd door het Franse leger om zijn troepen snel te kunnen bevoorraden. De toenmalige grens tussen Duitsland en Frankrijk lag toen door de Vogezen.
  De Col du Grand Ballon is het hoogste punt van de Vogezen. Vanaf het skigebied Le Markstein moeten we nog ongeveer 150hm overwinnen, maar dat gebeurd voornamelijk in de laatste 2 km waarbij het gemiddelde stijgingspercentage op ongeveer 6 procent neerkomt. Bam! Daar sta je dan op het hoogste punt van de Vogezen, Col du Grand Ballon! Nu is het alleen nog maar afdalen naar het hotel. Let wel, af en toe zit er nog een kleine klim in de route, maar dat stelt niet meer zo veel voor na al het klimwerk van vandaag. 

  Extra klim
  Als je boven op de Col du Grand Ballon staat kun je er voor kiezen om nog een extra klim te doen voordat je naar het hotel gaat. Je dag totaal wordt dan 99km (+9km) en 2275hm (+335hm). Kies dan boven op de Col du Grand Ballon voor de route extra klim dag 1. De eerste kilometers van de afdaling zijn gelijk als de andere afdaling, maar vanaf Le Markstein (skigebied) daal je over een ander weg het dal in naar Wildstein. Hier begin je aan de Col de Bramont (8.2km, 402hm, 4.9% gem.). De Col de Bramont is een brede, zeer constante klim en daarom geliefd bij veel wielertoeristen. Na de top is het nog enkele kilometers naar het hotel.

 • Klik hier op terug naar het overzicht te gaan.