• WTV Alphen

 • Vogezen, dag 1 route A

  Deze route is bedoeld voor de WTV-leden die van een stevige uitdaging houden, met 3 beklimmingen. De totale route is namelijk 128km lang met 3129 hoogtemeters. De routes kun je hier bekijken. (GPX files staan op de overzichtspagina)

 • Eindelijk is het zover! We gaan beginnen aan onze fietsvakantie in de Vogezen. We beginnen vandaag direct vanaf het hotel met onze eerste klim Col de la Schlucht (15.8km, 535hm, 3.4% gem.). En de eerste 2 kilometer van de klim hebben we al cadeau gekregen. Blijft er nog ruim 13 km over tot de top. Zeker in het begin stijgt de weg rustig en kunnen we wennen aan het klimmen. Het venijn van de klim zit na een korte afdaling, de twee daaropvolgende kilometers zijn de zwaarste van de klim. In 2005 werd de Col de la Schlucht vanaf de ander zijde beklommen in de 8ste etappe van de Tour de France. Pieter Weening sprong in het begin van de klim weg bij zijn medevluchters en werd net voor de top bijgehaald door Andreas Klöden. Samen reden ze de afdaling naar Gérardmer met een maximale voorsprong van 15 sec. op het peloton. Het werd een millimeter sprint die Pieter Weening uiteindelijk won met een verschil van 9,6mm!
  De afdaling van Col de la Schlucht geeft kort na de top, mooie uitzichten over het dal waar we dadelijk aan onze volgende klim gaan beginnen. In Munster zijn we beneden in het dal en rijden we naar Metzeral waar onze volgen de klim Col de Platzerwasel (10km, 707hm, 7.1% gem.) begint. Vergis je niet, ook door het dal op weg naar de Col de Platzerwasel blijft de weg omhoog lopen. De start van de Col de Platzerwasel is rustig, maar na een km of 3 (na het dorpje Sondernach) zakt het stijgingspercentage nauwelijks meer onder de 6% en start de klim echt. De laatste twee kilometer zitten gemiddeld zelfs op 10%. Zorg dus dat je nog wat over houdt voor het eind! Als je het bord van Col de Platzerwasel bent gepasseerd kun je het beste nog een kleine 3 km doorrijden. Iets verder op moet je namelijk nog een kleine kilometer klimmen voordat je op Le Breitfirst boven bent. Daar kun je daadwerkelijk aan de afdaling beginnen. Alberto Contador heeft in de 10e etappe van de Tour de France 2014 met een gebroken scheenbeen de Col de Platzerwasel beklommen. Hij brak zijn scheenbeen bij een val in de afdaling van de voorafgaande klim de Col du Petit Ballon. Als hij het al kan met een gebroken scheenbeen, dan..... 
  Nu gaan we aan een lange afdaling beginnen, route B blijft op hoogte en rijdt een eenvoudigere route naar Col du Grand Ballon, maar wij dalen vanaf het skioord Le Markstein verder af om de klim echt vanuit het dal te kunnen aanvangen. 
  De Col du Grand Ballon is het hoogste punt van de Vogezen en kun je vanaf zes verschillende zijdes beklimmen. Wij kiezen voor een van de routes met het meeste hoogteverschil (18.8km, 1081hm, 5.7%), maar waarbij we de eerste 12 km over een rustige, smalle weg kunnen klimmen vanuit Soultz. Door vele wordt dit als een van de mooiste beklimmingen aangemerkt. Via Col Amic komen we op de hoofdweg naar de top en zijn we aan de echte finale begonnen van de Col du Grand Ballon. Deze laatste 7km zijn de zwaarste en zeker na al onze eerdere klimmen. Maar dan, bam! Daar sta je dan op het hoogste punt van de Vogezen, Col du Grand Ballon! Nu is het alleen nog maar afdalen naar het hotel. Let wel, af en toe zit er nog een kleine klim in de route, maar dat stelt niet meer zo veel voor na al het klimwerk van vandaag. 

  Extra klim
  Als je boven op de Col du Grand Ballon staat kun je er voor kiezen om nog een extra klim te doen voordat je naar het hotel gaat. Je dag totaal wordt dan 137km (+9km) en 3464hm (+335hm). Kies dan boven op de Col du Grand Ballon voor de route extra klim dag 1. De eerste kilometers van de afdaling zijn gelijk als de andere afdaling, maar vanaf Le Markstein (skigebied) daal je over een ander weg het dal in naar Wildstein. Hier begin je aan de Col de Bramont (8.2km, 402hm, 4.9% gem.). De Col de Bramont is een brede, zeer constante klim en daarom geliefd bij vele wielertoeristen. Na de top is het nog enkele kilometers naar het hotel.

 • Klik hier op terug naar het overzicht te gaan.