• WTV Alphen

  • Vogezen, dag 1 route C

    Deze route is bedoeld voor de WTV-leden die wel lekker willen fietsen, maar zonder veel te klimmen. De totale route is 81km lang met 1000 hoogtemeters. Dit is wel verdeeld over de complete afstand, echte zware klimmen zitten er net in. Enkele stukjes klimmen met maximaal 5/6% zijn aanwezig in de route, maar hooguit een kilometer lang. De routes kun je hier bekijken. (GPX files staan op de overzichtspagina)

  • Eindelijk is het zover! We gaan beginnen aan onze fietsvakantie in de Vogezen. We beginnen vandaag direct vanaf het hotel met een eerste klim Col de la Schlucht (15.8km, 535hm, 3.4% gem.). Alleen de A en B route gaan helemaal naar de top. Wij doen enkel de eerste 10,5km en de eerste 2 kilometer van de klim hebben we al cadeau gekregen. Blijft er nog 8,5 km over tot dat wij afdraaien. Daarin is het stijgingspercentage steeds 1 a 2%, op een kilometer van 5% na. Dan draaien wij af om richting Gérardmer te rijden. Over deze weg in de 8e etappe van de Tour de France van 2005 werd na de beklimming van de Col de la Schlucht afgedaald richting Gérardmer. Pieter Weening sprong in het begin van de klim weg bij zijn medevluchters en werd net voor de top bijgehaald door Andreas Klöden. Samen reden ze deze afdaling naar Gérardmer met een maximale voorsprong van 15 sec. op het peloton. Het werd een millimeter sprint die Pieter Weening uiteindelijk won met een verschil van 9,6mm!
    Na een korte afdaling komen we bij het Lac de Longemer. Rond dit meer vind je allerlei recreatie midden tussen de bergen van de Vogezen. Om goed te kunnen genieten van de omgeving rijden we het meer een keer helemaal rond. Hierna rijden we door naar Lac de Gérardmer. Via de promenade rijden we ook hier een rondje rond het Lac. Voor de cijferfreaks, het Lac is 115 hectare groot, 38 meter diep, 2.2km lang en 750 meter breed. Ook op en rond dit meer vind je veel recreatie en terrasjes........
    Onze weg vervolgt zich via de hoofdweg verder door het dal naar beneden. Hierbij rijden we door diverse kleine dorpjes. Als we beneden in het dal zijn, passeren we de gemeente Le Syndicat. Hier verlaten we de grote weg en gaan we op zoek naar Voie Verte Des Hautes-Voges (Het groene pad van de hoge Vogezen), het Bels lijntje van de Vogezen! Een fietspad, volledig autovrij en geasfalteerd, aanlegd op een oude spoorlijn. We volgen dit fietspad ruim 15 km tot in Cornimont. Vanaf Cornimont volgen we de normale doorgaande weg terug naar ons hotel voor de laatste 10km. De weg blijft hier een beetje vals plat omhoog lopen.

  • Klik hier op terug naar het overzicht te gaan.