• WTV Alphen

 • Vincent Meyvis wint Classique d’Alphen

 • Ooit, lang geleden bestond er een profwedstrijd in de Franse Alpen. Die droeg de naam Classique des Alpes en werd georganiseerd tussen 1991 en 2004. De Nederlander Eddy Bouwmans was winnaar in 1993. En in Alphen hebben we onze eigen Classique, afgelopen zondag voor de 17e keer. Dit is een cyclo sportief wedstrijd over 39 kilometer voor zowel cyclocrossers als mountainbikers.

  Door het succes van de afgelopen jaren, mag WTV-Alphen zich ieder jaar verheugen op veel belangstelling van sportieve fietsers. Ook dit jaar was er weer veel belangstelling om deel te nemen. Maar liefst 260 deelnemers stonden om 10.00 uur aan de start bij de waterplas van recreatiegebied 't Zand.  Ook Bas Peters (winnaar 2016) en Vincent Meyvis (winnaar 2015) stonden aan de start, net als ex-prof Erik Dekker. Aan de start stonden zowel toppers uit Nederland en Belgie als de recreatieve sportieveling.

  Het parcours was o.l.v Christ Kokx weer keurig uitgezet en was uitstekend berijdbaar. Het weer was deze ochtend een beetje mistig, fris met een klein briesje die sterker werd gedurende de wedstrijd. Nadat de renners de laatste instructies hadden meegekregen van de startploeg werd het peloton op gang geschoten in een spectaculaire massastart. Na de start volgde er een aanlooptraject van 3 kilometer rondom de waterplas en 3 ronden van 12km. Bij de eerste doorkomst kwam onze Ton als eerste van de WTV voorbij, net achter de toppers. Het ging in de eerste volle ronde zo hard dat er al snel een kopgroep van 11 renners werd gevormd, maar omdat het tempo zo hoog lag dunde deze al snel uit. In eerste instantie behoorde lokale  favoriet Maarten van der Veeken  ook tot deze groep, alleen werd hij uitgeschakeld door een lekke band. Uiteindelijk bleven er 2 ploegmaats Roel Verhoeven en Bas Peters over samen met  Vincent Meyvis . Zij streden om de overwinning en het was de Belg Vincent Meyvis die net als in 2015 met de overwinning er vandoor ging. Hij eindigde vóór de winnaar van vorig jaar, Bas Peters. Er werden recordtijden gereden; de toppers reden tegen de 29 km/u gemiddeld! Katja van der Velden won met een gemiddelde van 23.26 per uur het damesklassement.

  De plaatselijke rijders waren ook dit jaar vertegenwoordigd in de klassementen. Alphenaar Ton Damen eindigde in de categorie 50+ als 2e en Marlin Veroude uit Baarle-Nassau eindigde als 2e in het klassement van de Dames.

  Naast Ton waren er nog meer WTV-ers die van start waren gegaan en ook allen de wedstrijd hebben uitgereden. Zij konden er in dit sterke deelnemersveld  alleen een onderlinge strijd van maken. In de categorie 30-40 jaar werd Johan Olieslagers 58e. In de categorie 40-50 jaar werd Maikel Verharen 38e.  Bij de categorie 50+ werd Gust Hendrickx 10e, Johan Pelkmans 16e, Jos de Jong 20e, Leo Lambregts 22e en Remie Havermans 28e.

  Met dank aan Ben Wouters Transport stond er wederom een mooie jurywagen klaar. Vanuit deze glazen kooi werden alle rijders vocaal binnengehaald door deskundig speaker John Verbogt. Nadat uiteindelijk iedereen was gefinisht, konden de diverse klassementen worden opgemaakt. Dit jaar gebeurde de tijdwaarneming weer met chiptiming (met dank aan sponsor Lucros Railway Engineering), onder leiding van Arno van Gorp. Na de binnenkomst van de laatste deelnemer, waren de klassementen in beeld. Rond 12:30 uur werd overgegaan tot de prijsuitreiking per categorie en totaal klassement, waarmee het sportieve deel van de dag werd beëindigd. Voor een aantal WTV-ers zat het werk er nog niet op, de afbakeningen, linten en finishstraat werden nog opgeruimd. Er werd wederom veel werk verzet.

  We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde editie 2017. Het grote aantal deelnemers stemt ons weer tot tevredenheid.  We zien het als een groot compliment dat zoveel sportievelingen van heinde en verre naar Alphen komen. We hadden deelnemers uit heel Nederland en België. Zij hebben allemaal kunnen ervaren wat voor moois recreatiegebied 't Zand te bieden heeft. Kortom, er zal vast wel een 18e editie komen van de Classique d'Alphen. Complimenten aan de werkgroep Classique d’Alphen voor de strakke organisatie en alle vrijwilligers die de afgelopen weken en dagen veel werk hebben verzet. Op social media werden diverse complimenten gedeeld en staan de filmpjes op youtube.

  De uitslagen per categorie en overall zijn terug te vinden op de website van WTV-Alphen, www.wtvalphen.nl. Van iedere deelnemer staat er een film online van de finish. Ook staan er prachtige foto’s op de website, genomen door onze Louis. Daarnaast hebben de fotografen van sportkiek.nl van iedere rijder een aantal foto’s klaar staan.

  De hoofdsponsors van MTB-Cyclo Classique d'Alphen zijn Rabobank De Zuidelijke Baronie en Lucros Railway Engineering. We willen nog de volgende bedrijven en mensen bedanken voor hun spontane medewerking: Loonbedrijf Gebroeders Van Eijck, Jansen-Oomen Tweewielers, Ben Wouters Transport en Antonis Verhuur.

  Indien mountainbikers of wielrenners na het lezen van deze ervaring enthousiast worden, is het mogelijk om ritten mee te fietsen met de leden van WTV-Alphen. Het wegseisoen begint op zondag 5 maart en daar aan voorafgaand zal op vrijdag 3 maart de algemene ledenvergadering plaats vinden. Meer informatie over het lidmaatschap en de mogelijkheid om lid te worden staat op www.wtvalphen.nl.