• WTV Alphen

 • IJskoude editie Classique d’Alphen 2018 met wederom Vincent Meyvis als winnaar.

 • Omdat de Classique in de winterperiode gereden wordt is het waarschijnlijker dat de weersomstandigheden vaak variëren. De  afgelopen jaren hadden we al te maken met regen en sneeuw. Maar ook een vroeg voorjaarszonnetje is ons al wel ten deel gevallen. Dit jaar hadden we te maken met bijzonder koude weersomstandigheden. Naast de lage temperatuur hadden we ook nog te maken met een snijdende oostenwind. Geen favoriet weer van de gemiddelde mountainbiker. Toch stonden er weer zo’n 240 deelnemers aan de start  bij de waterplas van recreatiegebied ’t Zand. Dit aantal had nog veel hoger uit kunnen vallen als een 30 tal renners niet geveld waren door de griepepidemie en verstek moesten laten gaan.

  Door het succes van de afgelopen jaren, mag WTV-Alphen zich ieder jaar verheugen op veel belangstelling van sportieve fietsers. Ook dit jaar was er weer veel belangstelling om deel te nemen. Ook Bas Peters (winnaar 2016) en Vincent Meyvis (winnaar 2015 en 2017) stonden weer aan de start, net als ex-prof Erik Dekker. Aan de start stonden zowel toppers en recreatieve sportieveling uit Nederland, België en Duitsland.

  Het parcours was o.l.v. Christ Kokx weer keurig uitgezet en uitstekend berijdbaar. Wegens de stormschade had het de afgelopen weken veel tijd en energie gekost om met een heel team van WTV-ers het parcours in orde te maken. Nadat de renners de laatste instructies hadden meegekregen van de startploeg werd het peloton op gang geschoten in een spectaculaire massastart. Na de start volgde er een aanlooptraject van 3 kilometer rondom de waterplas en 3 ronden van 12km. Bij de eerste doorkomst kwam onze Ton als eerste van de WTV voorbij, net achter de toppers. Het ging in de eerste volle ronde zo hard dat er al snel 2 renners zich afscheidde . Dit waren de Belgen Vincent Meyvis en de huidige kampioen strandracen; Joris Massaer. Kort daar achter streden 2 regionale renners om de laatste podiumplek. Het waren Bart Jacobs en Sjoerd Meijdam. De Belgen  streden voor de overwinning en het was Vincent Meyvis die net als in 2015 en 2017  met de overwinning er vandoor ging. Er werden, mede vanwege de harde ondergrond, weer recordtijden gereden; de winnaar wist een gemiddelde van  29.03  km/u te noteren.  Kiki van Asselt won met een gemiddelde van 24.81 km per  uur het damesklassement.

  De WTV was dit jaar met een record aantal deelnemers vertegenwoordigd. Maar liefst 14 renners stonden er ditmaal aan de start. Helaas waren er 2 uitvallers te noteren. Coen van Hees zag zijn ambities al naar 20 meter sneuvelen door een kettingbreuk. Niels Wouters kwam ongelukkig in aanraking met een boom en viel uit met een spierscheuring. De overige WTV-ers wisten zich goed staande te houden. Voor Ton Damen was er zelfs een eerste plaats in de categorie 50+.

  De uitslagvan de WTV-ers was:

  Plts Naam Bruto tijd Snelheid (km/u)
  1 Ton Damen 1:27:01 26.90
  2 Johan Pelkmans 1:32:39 25.26
  3 Gust Hendrickx 1:33:22 25.07
  4 Teun de Jong 1:33:59 24.90
  5 Maikel Verharen 1:35:48 24.43
  6 Johan Olieslagers 1:37:26 24.02
  7 Leo Lambregts 1:38:57 23.65
  8 Corné van Dijk 1:39:02 23.63
  9 Jos de Jong 1:39:17 23.57
  10 Tijn Backx 1:41:42 23.01
  11 Remie Havermans 1:42:33 22.82
  12 Mike Kooremans 1:52:06 20.88

  Met dank aan Ben Wouters Transport stond er wederom een mooie jurywagen klaar. Vanuit deze wagen werden alle rijders vocaal binnengehaald door deskundig speaker John Verbogt. Nadat uiteindelijk iedereen was gefinished, konden de diverse klassementen worden opgemaakt. Dit jaar gebeurde de tijdwaarneming weer met chiptiming (met dank aan sponsor Lucros Railway Engineering), onder leiding van Arno van Gorp. Na de binnenkomst van de laatste deelnemer, waren de klassementen in beeld. Rond 12:30 uur werd overgegaan tot de prijsuitreiking per categorie en totaal klassement, waarmee het sportieve deel van de dag werd beëindigd. Voor een aantal WTV-ers zat het werk er nog niet op, de afbakeningen, linten en finishstraat werden nog opgeruimd. Er werd wederom veel werk verzet.

  We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde editie 2018. Het grote aantal deelnemers stemt ons weer tot tevredenheid.  We zien het als een groot compliment dat zoveel sportievelingen van heinde en verre naar Alphen komen. We hadden deelnemers uit heel Nederland, België en 1 uit Duitsland. Zij hebben allemaal kunnen ervaren wat voor moois recreatiegebied ’t Zand te bieden heeft. Kortom, er zal vast wel een 19e editie komen van de Classique d’Alphen. Complimenten aan de werkgroep Classique d’Alphen voor de strakke organisatie en alle vrijwilligers die de afgelopen weken en dagen veel werk hebben verzet. Op social media werden diverse complimenten gedeeld en staan de filmpjes op youtube.

  De uitslagen per categorie en overall zijn terug te vinden op de website van WTV-Alphen, www.wtvalphen.nl. Van iedere deelnemer staat er een film online van de finish. Ook staan er prachtige foto’s op de website, genomen door onze Louis.

  We willen nog de volgende bedrijven en mensen bedanken voor hun spontane medewerking: Gebroeders van Eijck, Jansen-Oomen Tweewielers, Ben Wouters Transport, Antonis Verhuur.

  Indien mountainbikers of wielrenners na het lezen van deze ervaring enthousiast worden, is het mogelijk om ritten mee te fietsen met de leden van WTV-Alphen. Het wegseizoen begint op zondag 11 maart 2018 en daar aan voorafgaand zal op vrijdag 9 maart 2018 de algemene ledenvergadering plaats vinden. Meer informatie over het lidmaatschap en de mogelijkheid om lid te worden staat op www.wtvalphen.nl.