• WTV Alphen

  • Dag 1 Route B

    Deze route is bedoeld voor de WTV-leden die zin hebben om een mooi route met leuke beklimmingen in het Zwarte Woud te rijden. De route telt 7 beklimmingen. De totale route is 114km lang met 2500 hoogtemeters. Deze route loopt eerst in oostelijke richting helemaal om de Schluchsee heen, om daarna naar het westen te rijden, waar ook nog een mogelijkheid is om de route verder in te korten. In Google Maps zijn de routes en beklimmingen te bekijken. Download alle routes in GPX formaat via deze link.

  • Vandaag starten we van het hotel en gaan direct beginnen aan een klim de Weissenbachsattel (11km, 600hm), de klim start op een normale weg, maar na een kilometer of drie gaat hij over in een smalle weggetje dat in het bos tegen de berg om hoog kronkelt, met weinig verkeer. Ideaal om rustig in het klim ritme te komen. Ook wordt deze klim door velen de mooiste klim van het Zwarte Woud genoemd. Voordat we aan de echte top zijn dalen we nog even een stukje af. Na een kleine afdaling beginnen we in Todtmoos aan de klim Rotes Kreuz (5.2km, 280hm). De klim is gemiddeld 5%, met een kilometer van ruim 9%. Als we boven zijn dalen we af naar Bernau im Schwarzwald. We moeten nog een klim over voordat we bij de Schluchsee zijn. De klim heet Äulemer Kreuz (5.8km, 308hm) en is ons hoogste punt van de dag (1136 meter). Na al dit klim werk gaan we rustig afdalen en rond de Schluchsee (stuwmeer) rijden. Aan de zuidkant van het meer dalen we verder af richting St. Blasien waar we na 54km gaan beginnen aan de volgende klim die geen naam draagt. Toch tellen we hem mee omdat we in 5km ongeveer 260hm overwinnen. Dit komt toch nog altijd neer op een gemiddelde percentage van 5%. Boven op het plateau dalen en klimmen we nog een beetje om vervolgens het plaatsje Todtmoos weer aan te doen. We gaan door het dorpje omhoog de St Antonipass (4.4km, 215hm) op. Een rustige gemiddelde klim van 4.9%. Na een lange afdaling komen we in Zell im Wiesental aan. We zitten weer in het zelfde dal (Wiesental) als waar we vanochtend begonnen zijn, maar het is nog te vroeg om naar huis te gaan, dus kiezen we ervoor om weer omhoog te gaan. We rijden de Gresgen (4.8km, 270hm) op om het volgende dal, Kleines Wiesental, in te komen. Na een korte afdaling, loopt de weg vanaf Tegernau weer omhoog, maar dit is een rustig regelmatige klim de Pass Hau (12.2km, 377hm), die daardoor maar een gemiddeld haalt van 3.1%. Ook de steilste kilometer komt maar net boven de 5% uit. Ideaal om naar het laatste hoogtepunt van de dag te rijden. Hierna is het afdalen naar Schönau im Schwarzwald om ons hotel op te zoeken en de verhalen over het lijden op de Kreuzweg van de ander WTV'ers aan te horen.

    Het is ook mogelijk om de route nog verder in te korten. Je rijdt dan 24km en 570hm minder, omdat je vanaf Mambach na de afdaling van St. Antonipass direct terug rijdt naar Schönau im Schwarzwald. De weg loopt licht om hoog, waardoor je nog wel wat hoogte meters moet maken. Op het eind van de dag heb je in het totaal 90km en 1930hm gefietst.     

  • Klik hier om terug naar het overzicht te gaan.