• WTV Alphen

 • Courant de Vosges

  19 juni 2022
 • WTV Alphen trok voor hun twee jaarlijkse internationale fietsweekend naar de Vogezen. Pim Goos (wielerbus.nl) stond donderdagochtend klaar om met een State-of-The-art fietslaadsysysteem 28 fietsen te laden. Vier kleppers van de WTV zijn de maandag ervoor vertrokken met de fiets (3 etappes 550km). Ton, Gust, Herman en Niels kwamen op woensdag aan in het fietshotel Lac de Corbeaux in La Bresse (en smeerden ze zich daar pas voor het eerst in tegen de zon). Donderdag werd een "rust dag " voor deze mannen. Voor de rest van de club een reisdag. Op vrijdag gaat het avontuur voor iedereen beginnen.

  Iedereen had op zijn manier beetje wedstrijdspanning. Vooral bij de jonge racers van de A groep. Rob kocht een extra paar witte schoenen, Teun kreeg bij het diner op donderdag nauwelijks iets door zijn keel. Hoe zouden zij dit middelgebergte (Grand Ballon, Planche de belles filles, Platzerwasel) gaan verteren?
  De veteranen uit de club maken zich minder zorgen. Zij kiezen uit het keur aan routes gemaakt door routemaster Arno. Voor ieder nivo een parcours met meer of minder hoogtemeters. Elke avond presenteerde hij een aflevering van de WTV avondetappe met het laatste nieuws over de colletjes (let op de afdaling vanwege het grind en dennennaalden OF wissel daar GPX). De kleppers van de WTV kiezen voor Groep A (met extra Col de Bramont als toetje) of Groep B (colletje minder) of C (met een plat du jour met ribstukje voor lunch langs het Franse Bels Lijntje).
  De vrijdag bleek de koelste van de twee dagen met 33 graden. Gelukkig kenmerken de routes zich door een aantal schaduwrijke klimmen. Maar het extra vocht was niet aan te slepen. Gelukkig hadden we onze Joop en Wil die de volgwagen voor elke groep de cols opstuurden zodat de uitgemergelde lijven konden worden aangevuld. Zonder Joop en Wil hadden we dit fietsfeest met tropische temperaturen niet kunnen volbrengen. Dank je wel mannen.
  Overigens kon niet iedereen van start gaan vrijdag. Hans bleek zijn onderhoud niet gedaan te hebben en had alleen een groot blad voor. Beginnersfout van deze WTV veteraan. Wijze les voor de jeugd. Hij had wel een extra rustdag. Zaterdag had de fietsenmaker zijn apparaat weer op orde en vlamde hij weer als vanouds.
  Die andere veteraan Pa Wouters (van het gouden stelletje Net en Nel) moest geholpen worden door zoon Rob om zijn fietscomputer van de juiste kaart te voorzien.

  Dag 1 startte met de klim vanaf de start. Zonder warm te draaien de Col de Schlucht op. Voor Kees het moment om na het Parma Ham buffet zijn rikketik even te kalibreren. Voor anderen (Teun!) het moment om de eerste klap uit te delen. De prachtige afdaling was een prooi voor Fons. Die liet zich vallen als een baksteen om met voorsprong als eerste van de B groep de Platserwasel op te komen. Wat een heftige klim was dat 10km met uitschieters tot wel 18%.
  Daarna volgde de Grand Ballon. Op het heetst van de dag. Bovenop kreeg Corne een massage van Ton tegen de kramp. Met happy end ..... want hij kon weer verder. Dat gold niet voor Bert die had zijn fiets onklaar gemaakt zodat ie met de bus mee mocht. Na zestien koude cola's werd de prachtige dag besloten met de korte route terug of nog een extra klim voor de diehards. Terug aangekomen op het hotelterras was het tijd voor verkoeling, Stella Artois en sterke verhalen. Voor adonis Niels het moment om zijn goddelijke lijf te ontbloten. Voor de dochter van de waard?

  Dag 2 startte voor alledrie de groepen met een afdaling. Even warmdraaien (of uitwaaien) voor de eerste klim kilometers. Twee mooie geleidelijke bosrijke klimmen naar Ballon de Servance. In de afdaling hield Rob de bus al fietsend aan. Gelijk een volleerde prof. Om aan te hangen of om wat verboden supplementen te krijgen voor de killer klim van het weekend? Planche des belles filles. De klim waar Pogi Rogli uit het geel reed.
  Met uitschieters van 24% en gravel naar de top een mythische klim. Het was wel de vraag of iedereen door zou duwen tot de het einde of de beentjes / het materiaal zou sparen. Uiteindelijk haalden 6 krachtpatser (kamer 23 en 16) de top van de Super Planche. Extra punten voor het club kampioenschap!
  De temperatuur was inmiddels opgelopen in het dal naar 39 graden. Dat bleek een scherprechter te zijn op de Ballon d'Alsace. De buschauffeur nam plaats in de volgbus en Niels, Maikel en Arno kozen halverwege de klim voor een interview met het blad Moto Vosges om ff te kunnen afkoelen. Van de sauna riders van de C groep werd er door Andy en Joop verkoeling geschept uit de beek in het dal. Na een verdiende cola voor de hele B en A groep op de top van de Ballon d'Alsace koos iedereen voor een passend vervolg. Herman, Gust en Ton bereikten als enige drie de top van alle geplande Cols. Hiermee voltooiden ze samen met Niels een kleine 1000km en ruim 10.000hm in 6 dagen. Wat een taaie gasten!
  Verschil moet er zijn. Terug op t hotel hadden we allemaal hetzelfde gemeen. Groep A, B of C. Allemaal WTV. We waren gekookt, moe, voldaan en op zoek naar een grote Stella uit de tap van Mark en Delphine.
  Tot laat in de avond vloeide het bier en sterke verhalen. De officiële sluitingstijd werd dik overschreden. Tot laat in de zwoele nacht werd er gedronken en (door Corne) gezongen.

  Over 1 ding zijn we het allemaal eens. De organisatie (werkgroep fietsreis) heeft weer een fantastische reis uit de mouw geschud. Er was voor iedereen wat wils. Dus Jos, Jan, Arno, Andy en Louis.......namens iedereen ...... BEDANKT