• WTV Alphen

 • Classique d’Alphen maakt reputatie weer waar!

 • Al sinds 2001 organiseert de WTV Alphen op Recreatieplas 't Zand de Classique d'Alphen.

  Wat begon als een kleinschalig opgezette wielerwedstrijd voor de regionale renners is de laatste jaren uitgegroeid tot een internationale mountainbikewedstrijd van hoog niveau. Een wedstrijd ook die de kleppers als een doel op hun kalender hebben staan.
  De werkgroep Classique heeft de laatste jaren zijn uiterste best gedaan om voor deze mountainbikers een zo'n perfect mogelijke wedstrijd te organiseren. Gevolg is dat de editie van dit jaar binnen 2 weken na de start van de voor-inschrijvingen al was volgeboekt.

  De 250 deelnemers, uit Nederland en België, stonden zondagmorgen dan ook om 10u naast elkaar aan de lange startstreep, wat best uniek is binnen de mountainbikewereld. Het meeste werk voor de WTV zit er dan eigenlijk al op. Vele weken eerder begint de parcoursploeg o.l.v. Christ Kokx en Wil de Jong al met het rijklaar maken van het parcours. Als dan 4 weken voor de wedstrijd ook nog grootschalige boswerkzaamheden opgestart worden op en rond ’t Zand, moet de parcoursploeg op diverse plaatsen weer opnieuw beginnen! Maar met nog wat extra mankracht is het toch weer gelukt om een bijzonder attractief parcours uit te zetten. Na afloop kon men dan ook weer vele complimenten van de deelnemers in de zak steken. 

  Nadat de renners de laatste instructies hadden meegekregen van de startploeg werd het peloton op gang geschoten en kon men achter de voorrijdmotor aan. Na de start van deze zonnige 22e editie volgde er een aanlooptraject van 3 kilometer rondom de waterplas, gevolgd door 3 ronden van 12km. Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van 3 renners. In deze groep Lennart van Houwelingen (winnaar 2022), Wim de Bruin en Ronald van der Laar. Opvallend is daarbij dat al deze renners woonachtig zijn in Hardinxveld-Giessendam. De overmacht van Hardinxveld-Giessendam werd bevestigd door de nummer 5 van de overall uitslag: Ruben Nederveen.
  De kopgroep rijdt uiteindelijk een voorsprong van 2 minuten bij elkaar. Zij gaan in de laatste kilometer alle drie voor de overwinning. Uiteindelijk is Lennart van Houwelingen (net als vorig jaar) de sterkste en zien de mensen in de jurywagen hem als eerste over de finish komen. 
  In deze jurywagen heeft Guus Huijben dit jaar de rol van speaker op zich genomen en deed dat met verve! Zelfs de reserve speaker Niels Maes kon de laatste renners nog motiveren om er nog een eindsprint uit te persen. Bij de dames was Julia Boschker duidelijk een maat te groot voor de overige 15 deelneemsters. Zij won met bijna 6 minuten voorsprong voor Monique Zeldenrust en Linda Klein.
  De WTV was dit jaar met 7 deelnemers vertegenwoordigd. De WTV’ers wisten zich in dit sterke deelnemersveld goed staande te houden. In de onderlinge WTV-strijd was het WTV’er Teun de Jong die aan het kortste eind trok en met de eerste prijs (ontworpen door Ton Damen zelf) naar huis ging.

  De uitslag van de WTV’ers is:

  1. Teun de Jong 1.37.57  59e. (hij wordt nog steeds beter)
  2. Koen de Swart 1.43.13. 116e (mooi debuut als WTV’er)
  3. Gust Hendrickx 1.44.12. 135e (een "moeizame" start met reparaties, vanaf de laatste plaats)
  4. Johan Olieslagers 1.48.05. 164e (revanche op vorig jaar toen hij vervelend ten val kwam)
  5. Leo Lambregts   2.00.04. 211e. (solide als altijd bij zijn zoveelste deelname)
  6. Timo Bernaerts DNF (geblesseerd na valpartij)
  7. Ton Damen DNF (mechanische pech)

  Het klassement van de beste Alphenaar werd gewonnen door de jonge Mart Pijnenburg, gevolgd door Pieter Geerts en Roy van de Heijning. 

  Met dank aan Ben Wouters Transport stond er wederom een mooie jurywagen klaar. Nadat uiteindelijk iedereen was gefinisht, konden de diverse klassementen worden opgemaakt. Dit jaar gebeurde de tijdwaarneming weer met chiptiming (met dank aan sponsor Lucros Railway Engineering), onder leiding van Arno van Gorp. Voor een aantal WTV-ers zat het werk er nog niet op, de afbakeningen, linten en finishstraat werden nog opgeruimd. Er werd wederom veel werk verzet door onze leden. Na afloop was er natuurlijk nog volop gelegenheid voor een drankje bij taverne Bij Ons Thuis op camping 't Zand.

  We kunnen wederom terugkijken op een bijzonder geslaagde editie 2023. Het grote aantal deelnemers stemt ons weer tot tevredenheid.  We zien het als een groot compliment dat zoveel sportievelingen van heinde en verre naar Alphen komen. Zij hebben ook allemaal kunnen ervaren wat voor moois recreatiegebied 't Zand te bieden heeft. Kortom, er zal vast wel een 23e editie komen van de Classique d'Alphen. Complimenten aan de werkgroep Classique d’Alphen voor de strakke organisatie en alle vrijwilligers die de afgelopen weken en dagen veel werk hebben verzet. Op social media werden diverse complimenten en foto’s gedeeld en staan er filmpjes op youtube.
  De uitslagen per categorie en overall zijn terug te vinden op de website van WTV-Alphen, www.wtvalphen.nl. Van iedere deelnemer staat er een film online van de finish. Ook staan er prachtige foto’s op de website, genomen door onze fotografen Louis Wouters, Jos de Jong, Stan de Jong en Rob Wouters.

  We willen nog de volgende bedrijven en mensen bedanken voor hun spontane medewerking: Gebr. van Eijck, Ben Wouters Transport, Antonis Verhuur, Jac Reijns Staalconstructies, Autoschade Van Zon, Taverne Bij ons thuis en Camping t Zand.

  Indien mountainbikers of wielrenners na het lezen van dit evenement enthousiast zijn geworden, voor hen is het mogelijk om ritten mee te fietsen met de leden van WTV-Alphen. Op vrijdag 3 maart staat de algemene ledenvergadering gepland, waarna op zondag 5 maart het wegseizoen van WTV-Alphen al start. Meer informatie over het lidmaatschap en de mogelijkheid om lid te worden staat op www.wtvalphen.nl.